NL EN

Het begint met kijken

Kijken, dat is de essentie van interieurontwerp volgens Janny Schep. “Daar zit alles in opgesloten. Je moet goed kijken naar lichtinval, kleuren, maatvoeringen en verhoudingen. En naar de textuur en structuur. Alles is een samenspel.” Hoewel ze op interieurgebied geen opleiding heeft en alles zelf heeft geleerd, verstaat Janny haar vak al ruim 15 jaar. Waarschijnlijk door haar inlevingsvermogen en scherpe intuïtie. “Door goed te luisteren en observeren weet ik snel waar een ander zich prettig bij voelt. Daar draait het om. Een interieurplan is voor mij pas geslaagd als het voor de ander een gevoel van thuiskomen oplevert.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Van jongs af aan

Van jongs af aan ademt Janny interieur. “Ik denk dat ik altijd wel geweten heb dat ik daar ooit iets mee zou gaan doen,” blikt ze terug. “Alles met kleur, sfeer en materialen, daar zat voor mij een heel sterk gevoel in. Ik kan me ook precies bepaalde details uit mijn jeugd herinneren. Zo weet ik nog dat mijn moeder – zij was naaister - een baret moest maken voor een dressuurruiter. Ik zie nog de stof voor me die op tafel lag. Heel diep paars en roomkleurig fluweel. Voor mij was dat een soort goud. Het pakte me.”

Door haar moeder regelmatig te helpen met bijvoorbeeld het knippen van stoffen en afspelden van patronen, ontwikkelde ze al vroeg haar inzicht in maatvoering, stoffen en kwaliteiten en in de verwerking daarvan. Janny vult aan: “Ik leerde mezelf ook op de vierkante meter te vermaken met alles wat er voorhanden is. Dat moest wel, omdat we afgelegen in de polder woonden. Mijn moeder had bijvoorbeeld van die klosjes garen. Die legde ik dan op kleur bij elkaar en dan verzon ik er in mijn hoofd van alles bij. Achteraf gezien is het mijn eerste leerschool geweest.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Het roer om

Het duurde even voordat Janny van haar passie haar beroep kon maken. In haar jeugd was ze nog niet volledig overtuigd van haar creatieve kwaliteiten. “Qua opleiding richtte ik me daarom op de ontwikkeling van kinderen en volwassenen, mijn andere interessegebied,” vertelt ze. Ze koos voor een SPW opleiding en werkte vervolgens onder andere in een peuterspeelzaal, een dagbesteding voor mensen met een arbeidsbeperking en als gezinsbegeleider en docent babymassage.

In 2002 besloot ze het roer om te gooien. “Mijn man en ik hadden een druk gezinsleven met onze vier dochters. Door de combinatie met mijn baan was er weinig ruimte voor mijn creatieve kant. Op een gegeven moment dacht ik: ‘ik stop gewoon met alles’. Vanaf dat moment ging ik me bezig houden met kleur en interieur.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Thuis komen

“Het leven tussen 0 en 18 en alles wat met spelen en opvoeding heeft te maken heb ik altijd heel interessant gevonden. In dat traject voel ik me thuis. Interieur is daarin heel bepalend.” De naam ‘Janny Schep’ is een begrip in de omgeving. Haar klantenbestand bestaat niet alleen uit scholen en buitenschoolse opvang, maar ook uit fysiopraktijken, kerken en particulieren. “Ik wil me niet beperken tot een bepaalde branche. Alles wat er binnenkomt vind ik boeiend. Ik zou het bijvoorbeeld ook leuk vinden om eens voor een winkel of een hotel te ontwerpen.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Vooral een gevoel

Janny merkt dat mensen met name onbekend zijn met het effect van maatvoering. “Terwijl dat juist in een ruimtebeleving ontzettend veel doet. Ze staan er niet bij stil dat die 20 cm extra tafel harstikke veel op kan leveren. Pas als ze het zien op de tekening, valt het bij ze. Dan voelen ze het gelijk.”

Interieur is voor Janny vooral een gevoel. “Dat gevoel hoeft niet verantwoord te zijn, dus niet keurig volgens de trends. Het is ‘zijn’ en heel persoonlijk. Een interieur is een ruimte waarin je je terug kunt trekken. Maar het is ook een plek van gastvrijheid. Je moet je er prettig voelen.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Spontaan

Janny vindt het leuk om te verrassen met haar ontwerpen. “Mensen raken met iets waar ze zelf nooit op waren gekomen. Het is geen doel op zich, maar ik kan daarmee wel echt iets toevoegen.”

Ze illustreert: “Toen ik nog niet als interieurontwerper aan de slag was, heb ik voor een vriendin die bij een peuterspeelzaal werkte een verjaardagsstoel ontworpen. In mooie kleuren en met een rood fluwelen kussentje met goudkleurige pompoentjes. Op het moment dat de stoel onthuld werd aan de peuters, griste een jongetje spontaan het kussen uit de stoel. Dat vond ik zo grappig. Blijkbaar was dat iets wat hij heel leuk vond.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Een persoonlijk gesprek

Interieur is iets heel persoonlijks. Daarom zijn duidelijke communicatie en een gestructureerde aanpak essentieel bij een opdracht. “Wanneer mensen mij voor het eerst voor een interieuradvies benaderen, zijn ze nog wat onzeker,” bevestigt Janny. “Doe je wel wat wij willen? En wat gaat er dan gebeuren? Daarom begin ik altijd met een persoonlijk gesprek waarin ik gericht naar hun verwachtingen vraag. Dat geeft gelijk duiding.”

Ze vult aan: “Het gaat me om het ontzorgen, van begin tot eind van een opdracht. Dit doe ik vanuit een wederzijds belang; mij geeft het rust als de ander weet waar hij aan toe is. Ik blijf van het eerste gesprek tot aan de presentatie van het interieurplan betrokken. Regelmatig gaat een opdracht zelfs verder dan dat; dan neem ik ook de projectbegeleiding en uitvoering op me.” De combinatie tussen haar strakke projectbegeleiding en verrassende ontwerpen blijkt te werken. “Tot nog toe heb ik alleen maar tevreden klanten,” glimlacht Janny. “Ze zijn oprecht blij en geven aan dat het een prettige ruimte is geworden, waarin dingen op zijn plek zijn gevallen. Ze vinden het fijn dat ik op een professionele manier dingen inbreng die ze zelf niet hadden kunnen bedenken. Zonder dat het een heel ander huis of bedrijf wordt.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Licht, lucht en ruimte

Drie elementen vloeien als een rode draad door de ontwerpen van Janny. “Licht, lucht en ruimte zijn heel belangrijk. Dat is een soort innerlijke grens voor mij. Die begrippen zorgen voor balans in een interieur.”

Verder is Janny qua stijl een kameleon en durft ze veel met kleur. “Zolang het geheel verfijnd en in balans blijft.” Ze voegt toe: “Ik merk daarnaast altijd wel dat er een dissonant in mijn ontwerpen zit. Een knipoog of een beetje gekkigheid.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Inspiratie

Inspiratie haalt Janny uit haar omgeving. “Alles om me heen. Tijdens wandelingen langs de dijk en de rivier, maar ook als ik op vakantie ben in het buitenland. De natuur, bepaalde bloemen, mooie stoffen. En fraai beeldmateriaal. Vooral uit prentenboeken en tijdschriften, die verslind ik. Daarnaast bezoek ik regelmatig musea met een vriendin van mij die kunstenares is. Een trendvoorspeller zoals Lidewij Edelkoort vind ik een inspirerende dame. Maar ik merk dat ik soms de trends voor ben. Dat is het leuke van het goed kijken naar je omgeving. Je ziet de bewegingen en connecties.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Samenwerking

Janny krijgt energie van samenwerking: “Mijn vaste sparringpartner is interieurarchitect Mirte Hartman.” Daarnaast heeft Janny intensief contact met verschillende partijen. “Of het nu gaat om de aannemer, schilder, meubelmaker of stoffeerder. Samen komen we tot het beste resultaat.”

Lees verder
Vorig hoofdstuk

Bijzonder werk

Eén van de meest bijzondere opdrachten van Janny was een gedenkhoek. “De Thaborkerk in Vuren vroeg me om een gedenkhoek in te richten. Dat gedenken had met leven en dood te maken. Dus met het vieren van het leven, als een kind geboren of gedoopt wordt. En met het herinneren als er iemand sterft,” vertelt Janny.

“Al was het maar kleinschalig, ik vond dat een hele leuke opdracht. Aan de ene kant, omdat ik de wensen mocht behartigen van een groep gemeenteleden van verschillende leeftijden. Aan de andere kant, omdat ik ook de uitvoering en inkoop op me mocht nemen. De tafel, een vaas met bloemen, de kunstwerken. En twee boeken: een wit linnen boek voor geboorte en doop en een paars boek met daarin de namen van de mensen die overleden zijn. Heel persoonlijk dus. Het wordt ook gebruikt in de diensten en vieringen. Dat maakt het voor mij bijzonder.”

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Interieurontwerp
Janny Schep

NL EN
01_Image-1

Janny Schep
Interieurontwerp

Lunet 12 4214 GA Vuren 06 124 238 41 contact@jannyschep.nl
KVK 11052822